Conceptontwikkeling Nieuwe toren van Nieuw-Bergen
Conceptontwikkeling Nieuwe toren van Nieuw-Bergen
Conceptontwikkeling Nieuwe toren van Nieuw-Bergen
Conceptontwikkeling Nieuwe toren van Nieuw-Bergen

Conceptontwikkeling nieuwe toren van Nieuw-Bergen

In ons oorspronkelijke masterplan voor Nieuw-Bergen hadden we een toren getekend. In de praktijk is zo’n toren, waarin geen economische functies zitten, financieel lastig uitvoerbaar. Maar in Nieuw-Bergen vond iedereen, de politiek, het bestuur en de samenleving dat de toren er moest komen. Over de jaren heen zijn er twee rondes van prijsvragen op uitnodiging geweest. Wij namen deel aan de beoordelingscommissies en stuurden op de opzet van de plannen. Toen uiteindelijk een architect uitgekozen was (Monadnock) namen wij de stedenbouwkundige supervisie op ons.

Er zijn 3 sturende keuzes gemaakt. Ten eerste is na een aantal jaren besloten om de toren zelfstandig neer te zetten en niet als onderdeel van het winkelgebouw. Vervolgens hebben we, op basis van inzichten vanuit de prijsvragen gestuurd, op een ‘luchtplein’ een tussenniveau waarin je een gesprek kunt hebben met de ‘straat’. Als derde hebben we, in het ontwerpproces met de architect, een lastig orientatieprobleem opgelost door het bovenste deel van de toren 45 graden te draaien ten opzichte van het eerste deel.

Zoals alle gebouwen in Nieuw-Bergen ontwierpen we mee in ons d-3 model voor het centrum. In talloze workshops ontstond zo de hoofdvorm.

Wij zijn er trots op dat de toren in 2016 opgenomen werd in het jaarboek architectuur. 

Details

Klant Gemeente Bergen
Team Hans van Kempen, John Loonink, Peter Kamphuis 
Looptijd 2015
Locatie
Mail deze pagina