Kasteel groot Horlo
Kasteel groot Horlo
Kasteel groot Horlo
Kasteel groot Horlo
Kasteel groot Horlo
Kasteel groot Horlo
Kasteel groot Horlo
Kasteel groot Horlo

Conceptontwikkeling Kasteel groot Horlo

Het plan voor Horst Noord in de gemeente Ermelo kent een lange aanloop. Ooit was het aangewezen als locatie voor een regionaal bedrijventerrein. Toen dat niet doorging ontwierp Hans van Kempen een landgoed in hetzelfde gebied. Een onderdeel daarvan was een groot kantoorgebouw op de kop van de dekzandrug aan de grens met Harderwijk. In een latere planfase werd dit omgevormd naar een kasteelachtig woongebouw. Samen met architect Anoul Bouwman werd vervolgens een echt kasteel ontworpen. Uiteindelijk werd het gebouwd. 

Vanaf het begin van de ontwikkeling van dit gebouw was duidelijk dat geluid een bepalende factor was. Daarom dat in eerste instantie een kantoorfunctie werd voorgesteld. Toen dat planologisch niet mogelijk bleek, en er alleen een woonfunctie kon komen ontstond het idee van een klassieke burcht. Alleen door een harde buitenkant te maken met zachte binnenkant zou een woongebouw op deze geluidsbelaste locatie mogelijk zijn.
Onder invloed van hetzelfde geluidsprobleem werd het gebouw in de loop van het proces steeds compacter, één groot binnenplein werd twee kleinere en de wanden gingen nog wat omhoog. Daardoor krijg het gebouw steeds meer de opzet van een burcht.


Details

Klant Gemeente Ermeloo
Team Hans van Kempen
Looptijd 2007
Locatie
Mail deze pagina