Oerle
Oerle
Oerle
Oerle
Oerle
Oerle
Oerle
Oerle
Oerle
Oerle
Oerle
Oerle
Oerle

Herinrichtingsplan Oerle centrum

Twee jaar nadat LOS het integraal Ontwikkelingsplan voor Oerle had gemaakt werd LOS gevraagd om een herinrichtingsplan voor het centrum van Oerle te maken waarin voor het dorp belangrijke thema’s als een afleesbare historie en een authentieke inrichting geïntegreerd moesten worden. In het inrichtingsplan hebben deze thema’s op drie manieren vorm gekregen:
  • De letterlijke rode draad in het plan is de verkeersroute over de historische Oude Kerkstraat en Sint Janstraat. Deze route is historisch en dorps ingericht met een bomenlaan, hagen en gebakken klinkers.
  • Belangrijk in een centrum zijn pleinen, ruimtes waar de sociale kant van het dorpse leven kan samenkomen. Extra aandacht is daarom besteed aan het maken van een multifunctioneel verblijfsgebied op het Dorpsplein en op het Gerard Vekemansplein. 
  • Een derde speerpunt in het ontwerp zijn de maatschappelijke voorzieningen langs de doorgaande route. Dit zijn de basisschool, gemeenschapshuis d’Ouwe School, de kerk en het KI-gebouw. Deze zijn zichtbaar gemaakt door de overgang openbaar-privé te verbijzonderen.

Details

Klant Gemeente Veldhoven
Team Gerbert Smulder, Peter Droog
Looptijd 2011
Locatie Oerle
Mail deze pagina