De samenleving krijgt veel aandacht in de omgevingswet, maar hoe activeer je bewoners bij het maken van een omgevingsvisie? De toename van burgerinitiatieven de afgelopen jaren liet zien dat burgerparticipatie verandert, maar nu is de tijd om de rol van burgers bij het maken van beleid te veranderen: “van belangen behartigen naar (samen) zoeken van oplossingen!” En daar zit meteen de crux in het activeren van burgers. Gemeente en (partijen in de) samenleving leveren vanuit de eigen verantwoordelijk elk hun bijdrage in het proces. Hoe meer ruimte burgers claimen, des te meer ruimte er ontstaat in de omgevingsvisie en het -plan. Zo kunnen burgers die een CPO oprichten voor woningbouw, meer ruimte krijgen voor de invulling ervan. Ook kan de gemeente dorpen stimuleren eigen dorpsplannen te maken als input voor de omgevingsvisie. Het invullen van die rol op deze manier is nieuw. Klik hier voor meer informatie.
Over de auteur

Roelof Goodijk is één van de oprichters van LOS Stadomland. Na een opleiding Landinrichtingswetenschappen aan de Wageningen Universiteit heeft hij 7,5 jaar als adviseur plattelandsontwikkeling gewerkt bij BRO adviseurs uit Boxtel. Hier heeft hij een brede kennis opgedaan van de ruimtelijke ordening van het landelijke gebied en de leefbaarheid en de ontwikkelingen van kleine dorpen.
Roelof werkt als procesbegeleider en communicator aan allerlei projecten op het gebied van de leefbaarheid en wijkgericht werken. Zo werkte hij aan tal van wijk- en dorpsontwikkelingsplannen, maar ook aan het activeren van bewoners en maatschappelijke partijen bij het oppakken van projecten in zelfbeheer.
Daarnaast is Roelof projectleider van allerlei strategische projecten, zoals regionale gebiedsvisies en structuurvisies. Hij schreef b.v. de regionale gebiedsvisie voor de Regio Foodvalley en structuurvisies voor de gemeenten Vught, Peel en Maas en Barneveld. Een bijzonder mooie rol heeft hij in de kwaliteitscommissie buitengebied gemeente Peel en Maas. In deze commissie wordt aan de voorkant met ondernemers 'meegedacht' over de economische ontwikkeling in relatie tot de kwaliteiten in de omgeving. In deze rol komen de communicatieve en inhoudelijke vaardigheden heel mooi samen.
Kenmerkend voor zijn projecten is de interactieve werkwijze en een grote betrokkenheid bij de deelnemende partijen. Grootste uitdaging voor de komende jaren ziet hij in het verder samenbrengen van overheden, burgers en ondernemers bij het verder ontwikkelen van ons land.