Op donderdag 12 september zijn we op bureauexcursie geweest in Tilburg. Joep Frenken (programmamanager vastgoed Spoorzone) van de gemeente Tilburg nam ons mee op een tour langs de nieuwe ontwikkelingen van de spoorzone. De wandeling startte bij het centraal station en ging langs de LocHal, de Koepelhal, de Wagenmakerij, de Brokxlaan, het Clarissenhof, het Spoorpark en eindigde bij het busstation.
Doordat de NS‐werkplaats is vertrokken, kwam er een groot gebied vrij dat moest worden herbestemd. De gemeente Tilburg heeft de kans gepakt, met alle risico van dien, om een waardige spoorzone voor de stad te kunnen maken. Met daarnaast een nieuwe verbinding tussen de gebieden voor en achter het spoor. De sfeer en het karakter van de plek, mede door de verschillende loodsen, werd door de gemeente en de inwoners van Tilburg al snel als waardevol ervaren. Voormalige treinloodsen worden momenteel gerenoveerd en herbestemd, zoals de nieuwe bieb (de LocHal) en de evenementenhal (de Koepelhal). Daarnaast heeft Tilburg er een park bij gekregen dat ontstaan is door een burgerinitiatief.
Wij zijn benieuwd hoe het gebied zich de komende jaren verder ontwikkelt. Kunnen bottom-up initiatieven blijven bestaan? Kan de spoorzone zijn identiteit behouden? Rauw, divers, vernieuwend en met oog voor het verleden.
Na de wandeling zijn we gaan eten bij de Eetbar De Wagon. De dag werd toepasselijk afgesloten met een bezoek aan de ‘Doloris de Meta Maze’. Een doolhof gebouwd in een voormalig postsorteergebouw. Één voor één de maze in zonder telefoon of (slim) horloge. Het was een intense tocht waar alle onze zintuigen in optima forma geprikkeld werden. Kortom, het was een geslaagde dag!
|
Categoriën:
Studie,
Burgerkracht,
gebiedsontwikkeling
|
Tags:
spoorzone
|
Aantal keer gezien: (2415)
|