Nieuws

Kinderen denken mee in wijkvisie Zaltbommel

Meedenken
Stroomt water beter de grond in op asfalt of op grind? Wie lust wie in het voedselwebspel? Loes van Schie van LOS stond samen met Maria de Bijl van Natuur- en Milieueducatie Bommelerwaard voor groepen 6, 7 en 8 van OBS De Walsprong in Zaltbommel. Inzet: vergroten van hun kennis over biodiversiteit én meedenken over de toekomst van hun eigen wijk Tussen wijk de Waluwe en de Vergt komt een groene schakel met woningen doordat de sporthal, de petanquevereniging en het zwembad verhuizen. Na het proces van het opstellen van de stedenbouwkundige visie en een beeldkwaliteitsplan mochten de kinderen meedenken over de inrichting van de openbare ruimte. 

Proefjes
Ontmoeten en spelen staat centraal in de speels opzette buurt met appartementen en grondgebonden koop- en sociale huurwoningen met twee groene hoofdontmoetingsplekken. Aangezien de basisschool grenst aan het plangebied, was het vanzelfsprekend om de kinderen te betrekken bij de planvorming. In de klas gingen de kinderen aan de slag met allerlei proefjes om het levensecht te maken. Hoe maak je een plek met veel verharding veel groener en fijner voor iedereen? En dus kwam de plankaart op tafel. De kinderen gingen enthousiast aan de slag om miniboomstammetjes, plaatjes van planten en bomen en weggetjes van grind op de kaart te plakken. 

Meerwaarde 
De meerwaarde van deze jonge doelgroep in het proces was verrassend. De kinderen waren zich erg bewust om in te richten voor alle doelgroepen en met voldoende biodiversiteit, dus veel variëteit in bloemen en planten. Ook dachten ze aan veiligheid (zoals verlichting, maar ook veilige plekken om te lopen en spelen voor kinderen) en een plek waar je honden uit mag laten. Ook leek ze een buitenleslokaal passend binnen het plan.  

Groene Icoon subsidie
Deze ontwerpers van hun eigen toekomst krijgen begin volgend jaar te zien wat er van hun inbreng terugkomt in het definitief ontwerp. Dan gaan we weer de klas in, mede dankzij de subsidieregeling Groene Icoon van de provincie Gelderland. Deze Challenge Groene Icoonprojecten draagt financieel bij aan initiatieven om iconische, meer groen gemaakte plekken te creëren met meer biodiversiteit. Hier in Zaltbommel is het zeker een bijzonder participatieproces voor ontwerpers in de dop. 

 

| Categoriën: Inrichting | Tags: | Aantal keer gezien: (135) |

Nieuwsbrief

Categoriën

Trefwoorden