Tijdens onze studiereis in Berlijn in oktober verkenden we niet alleen de stad, maar we verdiepten ons ook in de sociale problematiek; het gevolg van de almaar stijgende huizenprijzen. Terwijl we te voet en per fiets door deze veelzijdige Duitse metropool trokken, werden we geconfronteerd met de impact van gentrificatie in de stad en met name in de multiculturele wijk Kreuzberg, ooit verdeeld door de Berlijnse Muur.
In het proces van renoveren van vervallen gebouwen in het stadscentrum blijkt dat de oorspronkelijke, minder welvarende bewoners verdreven worden door stijgende huurprijzen. In Kreuzberg zien we echter dat dit proces van gentrificatie door de huidige bewoners wordt aangepakt door zich te verenigen om hun wijk leefbaar en divers te houden. Dit heeft geleid tot gemeenschapsinitiatieven en zelfs tot weerstand tegen grootschalige bedrijven zoals Google, die geen voet aan de grond kregen in de buurt om hun bedrijf hier te vestigen.
Opvallend waren de Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) projecten, zoals de appartementencomplexen in Lindenstrasse 90 en Ritterstrasse 50, met gedeelde ruimtes en aanpasbare woningen. In de wijk Möckernkiez werd 3 hectare grond omgevormd tot een sociale leefomgeving met collectieve tuinen. Ook viel de overvloed aan groen aan de gevels op, een inspiratie voor onze eigen stedelijke omgeving.
Tijdens onze fietstocht bezochten we ook de voormalige Tempelhof luchthaven, die is omgevormd tot een immens stadspark. Dit was een illustratie van hoe open ruimte behouden kan blijven in een stad.
De reis was niet alleen leerzaam maar ook bijzonder gezellig, waarbij we de innovatieve stedelijke ontwikkelingen van Berlijn ontdekten, samen genoten van heerlijk eten en vooral van elkaars gezelschap met als bonus het lichtfestival Colours of Light.