Nieuws

Tegel eruit, plant erin: LOS zet de schop in de grond

Hoe krijg je bewoners mee in het vergroenen van de wijk? Wij gingen de straat op met een enthousiast team, megafoon, auto vol met plantjes, pootaarde, gereedschap én worstenbroodjes. Een groenere wijk? Wij zetten zelf de schop in de grond!

Het resultaat mag er zijn; in twee middagen hebben we ruim 350 plantjes gepoot in de Zeeheldenbuurt in Schijndel op plekken waar nu straatstenen liggen. Belangrijker nog is dat we het gesprek zijn aangegaan met de bewoners over het vergroenen van de wijk: Hoe wordt het groener kan in de wijk en wat wil je zien in de straat?

De tegelwipdagen zijn bedacht als aftrap voor het project ‘Zeeheldenbuurt klimaatrobuust’. Hierbij wordt de riolering vervangen, het regenwater wordt afgekoppeld op een eigen systeem en de straten worden opnieuw ingericht. Dit laatste doen we samen met de bewoners. Om bekendheid te geven aan het project zijn we de straat opgegaan.

Daarnaast proberen we bewoners ook zelf bij te laten dragen aan het vergroenen van de wijk. In eigen tuin is vaak ook nog verbetering mogelijk. De bewoners van Schutsboom 13 hebben al een groene tuin en ook de voorkant van de woning is afgekoppeld. Toch zeggen de bewoners: “Het kan altijd groener”. En dus is er een tegel gewipt op de oprit en een plantje gepoot.

Op zo’n dag raak je gemakkelijk met bewoners in gesprek. Het werkt als je plantjes en iets lekker mee hebt om uit te delen. Zo zijn er heel wat tegels gewipt en plantjes gepoot tijdens het eten van de worstenbroodjes. Een bewoner uit de Piet Heinstraat: “Wat er allemaal wel niet kan gebeuren tijdens het eten van een worstenbroodje”. 

De volgende stap is een informatiebijeenkomst voor alle bewoners over wat er allemaal staat te gebeuren in de wijk en hoe we gezamenlijk het ontwerpproces gaan oppakken. Wordt vervolgd! Kijk ook naar een reportage van deze groene zaterdag!

 

| Categoriën: Inrichting, Interactieve planvorming, Klimaatadaptie | Tags: | Aantal keer gezien: (861) |

Nieuwsbrief

Categoriën

Trefwoorden