Nieuws

LOS is op (de) hoogte

LOS is op (de) hoogte

Een LOS studie excursie op hoogte. Rotterdam vormde het podium voor dit ‘hooggeëerd publiek’ en bood de perfecte plek voor lering en vermaak.  

Een lint van zo’n 20 OV fietsen trok op 1 en 2 juni jl. door de stad met de meeste platte daken van Nederland. De Rotterdamse Dakendagen mochten we niet overslaan. De Reizende Boom van onze collega en kunstenaar Hein van Duppen bewonderden we op het dak van de Bijenkorf. Tevens is dit kunstwerk een iconisch beeld voor de ambities van Rotterdam: meer gebruikmaken van deze platte daken: ‘tweederopbouw bewoning’ en meer gemeenschappelijk groen. Esther en Narjara leidden ons rond in hun stad en in haar ambities. Tegelijkertijd een mooi leermoment, want hoe kunnen we zelf in onze ontwerpen op grote hoogte groen inbrengen? Of in het kader van woningnood lichtgewicht woningen zoals Didden village op bestaande daken introduceren? 

Uit het centrum, de wijk in. Robbert de Vrieze liet ons in een presentatie en rondleiding zien hoe er in een programma van 10 jaar wordt gewerkt aan de veerkracht van de wijk Bospolder Tussendijken (BoTu). Sleutelfiguren werken aan de kracht van de gemeenschap die vooral bestaat uit mensen die hun kwaliteit van leven lager dan waar ook in Rotterdam beoordelen. Deze sleutelfiguren slaan een brug in het belang van energiezuinig maken van je eigen woning. Want hoe maak je duidelijk aan anderstaligen dat je hiermee uiteindelijk geld bespaart? Mooie voorbeelden van participatie die we kunnen meenemen in onze voortrajecten. 

Op de tweede dag trokken we de stad uit naar het getijdenpark Eiland van Brienenoord. Een verrassend en voor velen nog onbekend stuk natuur op een eiland vlakbij de stad. Bert Knaap van het Gilde Rotterdam liet ons zien hoe dit gebied met bos, grasvlakten, open water en poelen is opgeknapt en ruimte biedt aan recreatie. Een mooie plek voor groeneducatie. Voor ons een leerschool om op de tekentafel al te bedenken hoe scholen te betrekken. 

Het lint OV fietsen trok verder naar de Kop van Zuid. Anja liet ons deze ontwikkellocatie pur sang voor architectuurliefhebbers in een notendop zien. Om weer op hoogte te eindigen, konden we Rotterdam nog eens bewonderen vanaf het dak van het depot Boijmans van Beuningen. Oftewel zoals Rotterdammers het noemen: de pot! De skyline van Rotterdam als weerspiegeling in de gevel. Een mooi voorbeeld van out of (juist in) the box bedenken. Goed genoten, veel geleerd en uitdagingen genoeg voor op de tekentafel! 

| Categoriën: | Tags: | Aantal keer gezien: (231) |

Nieuwsbrief

Categoriën

Trefwoorden