Zonnepanelen op een voormalige vuilnisstortberg die tot recreatieve hotspot wordt ontwikkeld. Hoe verbeeld je dat? Team LOS ging de berg op met bewoners…
In opdracht van de gemeente Meierijstad werkten we de afgelopen tijd aan een plan voor het ontwikkelen van een natuur- en landschapspark op de Vlagheideberg vlakbij Eerde, Schijndel. Dit plan is bijna klaar. De Vlagheideberg wordt ontwikkeld tot ‘de energieke berg’ en krijgt volop ruimte voor actief buiten zijn, wandelen, fietsen en spelen. Op en rond deze berg komen nog meer kleinschalige recreatieve mogelijkheden en een natuurpoort.
Bij de start van ons ontwerpproces bleek ook deze plek door gemeente Meierijstad via een tender positief beoordeeld te zijn voor een potentieel zonnepark. Dit werd dus een zoektocht naar een nieuwe balans omdat dit ‘nieuwe landschap’ door veel bezoekers als waardevol wordt gezien. In een intensieve samenwerking tussen de initiatiefnemer van het zonnepark en de projectgroep Vlagheide, waarin diverse lokale stakeholders zaten, heeft LOS een paar opties onderzocht.
Na een aantal eerste papieren modellen hebben we op locatie met de deelnemers gekeken wat mogelijk is. Met de deelnemers hebben op de berg laten zien - met rode linten gemarkeerd - waar de zonnepanelen zouden kunnen komen. En dan van een afstand waarnemen en testen wat het effect is. Zo werd ook goed duidelijk op welke hoogte bijvoorbeeld beplanting moest komen.
Uitgangspunt was om de zonnepanelen veelal uit het zicht te laten en vooral met beplanting te laten opgaan in deze natuurlijke omgeving. In de visie hebben we onder andere een wandel/fietspad door en over het met zonnepanelen beklede gedeelte van de berg gecreëerd. Om dit duidelijk te maken hoe dit er dan uitziet, hebben we dit 3D verbeeld, samen met The imagineers.
Meekijken? Vlagheide.ik-doe-mee.nl

|
Categoriën:
Landschap,
Interactieve planvorming,
gebiedsontwikkeling
|
Tags:
|
Aantal keer gezien: (906)
|