Nieuws

Goede test: Extreme bui in Klimaatrobuust Kienehoef

Op 10 september viel er een regenbui van ruim 50 mm in een uur in Sint-Oedenrode. Hoe staat het met de wijk Kienehoef in Sint-Oedenrode?

50 mm... dit is een extreme regenbui; in Nederland wordt al gesproken over een ‘natte’ dag als er 10 millimeter regen valt binnen een etmaal (bron: KNMI). Op dit moment is het plan klimaatrobuust Kienehoef in de afrondende fase. Het plan dat we samen met de bewoners hebben ontworpen. De bui van 10 september zat boven de ‘droge straat’ doelstelling en er stond dus enige tijd water op straat. Het water stond in het midden van de straat en het duurde, zoals berekend bij een bui van deze omvang, ongeveer een uur voordat het water weg was. Theoretisch lijkt het ontwerp tot dusver geslaagd te zijn, en we kunnen hier van leren. Welke aandachtspunten voor andere afkoppelingsprojecten (hemel- of oppervlaktewater afkoppelen van het rioleringsstelsel) halen wij uit deze gebeurtenis? Lees verder onder de foto's.

wateroverlast2

De wadi wordt gebruikt zoals bedoeld en is ook met water een leuke speelplek. 
Bron: DeMooiKrant.

wateroverlast1

Het holle profiel zorgt ervoor dat auto’s en trottoirs droog blijven.
Bron: DeMooiKrant.

wateroverlast4

De straat staat blank, de trottoirs blijven grotendeels droog.
Het water kan langs de punaises wegstromen.
Bron: DeMooiKrant.

 

Aandachtspunt 1

Door het fenomeen ‘water op straat’ ontstaat er een maatschappelijke discussie: functioneert het plan wel goed? Het is van belang dat we in volgende projecten beelden met bewoners delen wat ze in extreme situaties kunnen verwachten en dat water op straat ‘erbij’ hoort.

Aandachtspunt 2

De technische keuzes in de ondergrond hebben verschillende effecten op maaiveld bij extreem weer. Als je bijvoorbeeld voor een waterbergende fundering kiest met een hogere bergingscapaciteit, krijg je andere effecten dan de keuze voor rioolbuizen met een berging op een vijver. Als ontwerpers gaan we ons in vervolgprojecten meer verdiepen in de technische ondergrondse keuzes zodat we de bewoners mee kunnen nemen in die verwachte gevolgen van die keuzes. 

Aandachtspunt 3

Als de grondwaterstanden en dekking op de riolering en kabels en leidingen het toelaten leggen we de straat nog wat lager dan we deden. We zetten al in op holle profielen (afwatering in het midden van de straat) waar dat kan. Daarbij maken we een ‘klik’ (klein hoogteverschil) van privé naar openbaar terrein en nog een ‘klik’ van stoep naar straat. Waar het kan, gaan we de klik opschroeven naar zo’n 50 mm.

De algemene lijn:

Je kunt het ondergronds basissysteem niet steeds vergroten en inrichten op extreme neerslag. Om te ontwerpen op weersextremen, is een goede inrichting van de openbare ruimte de enige oplossing. Daar gaan we de bewoners in toekomstige projecten meer en meer in ‘meenemen’. Want na regen komt zonneschijn, toch?

Het project klimaatrobuust Kienehoef Sint-Oedenrode is uitgevoerd in samenwerking met Akertech en Megaborn.

 

 

 

| Categoriën: Inrichting, gebiedsontwikkeling | Tags: | Aantal keer gezien: (867) |

Nieuwsbrief

Categoriën

Trefwoorden