Nieuws

‘Van Kast naar Kader’ in binnenstad en Hart van Zuid, Hengelo

Verankeren, verbinden en verbeteren. De eerste stap voor de Omgevingsvisie Binnenstad en Hart van Zuid in Hengelo is gezet! Uitgangspunt is dat we voortbouwen op de ingezette koers van de stad. Al het relevante bestaande beleid, gemaakte afspraken en lopende initiatieven zijn eerst opgenomen in de zogenaamde voorraadkast. Vervolgens hebben we met deze ingrediënten en aanvullingen vanuit de raad, maatschappelijke partijen en de ambtelijke werkgroep de stap ‘van kast naar kader’ gezet. Het kader bevat de vraagstukken voor de visie en afspraken over het vervolgproces. Nu op naar de volgende stap: van kader tot inspirerende visie!

Waarom heeft Hengelo eigenlijk een Omgevingsvisie nodig? De gemeente heeft immers haar beleid voor de binnenstad en Hart van Zuid al bepaald en is druk bezig om beide gebieden verder te ontwikkelen. Voor de binnenstad is het compacte stadshart bepaald waar voorzieningen worden geclusterd en extra wordt geïnvesteerd. Het voormalige industriegebied Hart van Zuid wordt ontwikkeld tot dynamisch nieuw stadsdeel. Ook voor thema’s als mobiliteit en klimaatadaptie is nieuw beleid in de maak. 

Om antwoord te geven op die vraag hebben we drie functies bepaald die de Omgevingsvisie kan hebben ten opzichte van bestaand beleid: verankeren, verbinden en verbeteren. Door bestaande beleidskeuzes op te nemen en te verankeren in de Omgevingsvisie gaan ze input vormen van de gehele beleidscyclus zoals bedoeld in de Omgevingswet. Ten tweede biedt de Omgevingsvisie de kans om verbanden te leggen tussen sectoraal beleid en gebiedsgericht beleid. Dit is een van de centrale doelen van de omgevingswet: een integrale benadering van de fysieke leefomgeving. Ten derde kan bestaand beleid verbeterd worden. Bijvoorbeeld naar aanleiding van actuele trends of voortschrijdend inzicht. Bestaande beleidskeuzes kunnen in de Omgevingsvisie worden aangevuld, aangescherpt of verrijkt. 

Een belangrijke bijdrage die deze Omgevingsvisie in ieder geval zal hebben is een integraal toekomstbeeld voor de binnenstad en Hart van Zuid als één geheel. Tot nu toe worden beide gebieden vooral apart benaderd. De grote kans van deze Omgevingsvisie is om op zoek te gaan naar mogelijkheden voor onderling versterking en wat nodig is voor de kruisbestuiving. Want 1+1 kan hier zeker 3 worden!

 

| Categoriën: Omgevingsvisie | Tags: | Aantal keer gezien: (736) |

Nieuwsbrief

Categoriën

Trefwoorden