Nieuws

We gaan op reis en nemen mee… (uit) Omgevingsvisie Stichtse Vecht

De vakantie staat voor de deur. Het ‘Ontwerp Omgevingsvisie Stichtse Vecht – ’t beste van twee werelden’ ligt ter inzage. Afgelopen 1,5 jaar heeft LOS Stadomland hier met veel plezier aan gewerkt.  Als we terugblikken, wat uit de aanpak nemen we dan mee naar een volgende omgevingsvisie? We pikken er twee specifieke zaken uit. 

Ansichtkaart en online enquête

Door corona konden we geen grootse gebiedsconferenties houden en kwam o.a. de ouderwetse enquête in een nieuw digitaal jasje naar voren. Om de aandacht te trekken kreeg iedereen thuis een ansichtkaart (Groeten uit Stichtse Vecht) met daarop de link naar de enquête. Ruim 2.000 mensen hebben de 36 vragen ingevuld en zo hun wensen, ideeën en zorgen gedeeld over de toekomst van Stichtse Vecht. De vragen waren verdeeld over 9 categorieën: algemeen, de leefomgeving, wonen, gezondheid, vrije tijd, groen en natuur, landbouw en voedsel, duurzame energie en tot slot klimaat. Het programma Maptionnaire maakte een heldere, overzichtelijke en aantrekkelijke opmaak mogelijk. De resultaten, uitgewerkt in pictogrammen, oneliners en korte teksten, zijn een zeer waardevolle en ook sturende bron van informatie geweest. 

De verdieping in de thema’s met de ambtenaren

De vele digitale werksessies met de ambtenaren (gemeente en Omgevingsdienst) brachten ons steeds een stapje verder, waarbij het zogenaamde spinnenweb en de elevatorpitches doorbraken waren. In het spinnenweb staan de opgaven centraal, daaromheen de thema’s en vervolgens alle relevante onderwerpen en uitwerkingen. Het was een goede houvast voor de invulling van de omgevingsvisie. Inhoudelijk zijn we zowel de breedte als de diepte ingegaan (divergeren). Tijdens de elevatorpitches, die per thema gehouden werden, werd gezamenlijk de essentie per thema bepaald (convergeren). 

De ansichtkaart, de online enquête, het spinnenweb als inhoudelijke houvast en de elevatorpitches om de essentie scherp neer te zetten zijn middelen die we zeker blijven gebruiken. 

Nieuwsgierig geworden naar de omgevingsvisie? Klik hier om de visie te bekijken. 

| Categoriën: Omgevingsvisie | Tags: | Aantal keer gezien: (1177) |

Nieuwsbrief

Categoriën

Trefwoorden